چگونه بر ترس خود در غواصی غلبه کنید؟

چگونه بر ترس خود در غواصی غلبه کنید؟

یادگیری حرفه ی غواصی می تواند بسیار پر استرس باشد به ویژه برای کسانی که به تازگی قدم در این ورزش می گذارند. پس بهترین روش برای غلبه بر این نگرانی و اضطراب چیست؟

بسیاری از افراد معمولا بعد از اولین تجربه خود زیر آب، از غواصی به عنوان یک ورزش بسیار لذت بخش، مفرح و شادی آور یاد می کنند.  اگرچه غلبه بر اضطراب و ترس برای برخی نیز به منزله یک چالش واقعی می باشد حتی در زمانی که در حال فراگیری اصول این حرفه هستند. ممکن است در بعضی مواقع دچار چنان ترس و اضطرابی شویم که حتی بعد از تعویض لباس هم حاضر به ترک اتاق رختکن نباشیم.

برای غلبه برتمامی این ترس ها و نگرانی ها بایستی صبور باشید و تمرین غواصی را بیشتر انجام دهید. استفاده از این شیوه های خاصِ غلبه بر نگرانی کاملا مؤثر است حتی برای کسانی که از نگرانی های حاد رنج می برند و مطمئن باشید که با انجام این شیوه ها رویاهایتان در غواصی به واقعیت می پیوندد.  در زیر به 5 نکته مهم جهت غلبه بر اضطراب و ترس می پردازیم:

1. هیپنوتیزم یا خوابگری

هیپنوتیزم یا خوابگری یک روش درمانی است که به انسان کمک می کند تا بتواند بر ترس خود غلبه کند و از این طریق در تمامی ابعاد زندگی شخص تغییرات جدیدی حاصل می گردد. بنابراین روش بسیار مؤثری در غواصی می باشد. این روش روان درمانی کمک می کند تا ذهن بتواند واکنش ها، رفتارها، عواطف و احساساتی که در گذشته و در موقعیت های متفاوت باعث بروز ترس شده اند را برطرف کند. دانستن این نکته حائز اهمیت است که شخص در تمام طول روند درمانی کاملا هوشیار است. این روش به هیچ وجه به معنی "کنترل ذهن" نمی باشد بلکه نوعی تلقین به خود محسوب می شود. در واقع به راحتی می توان باور و اندیشه خود را به کمک عبارت های تلقینی تغییر داد به طور مثال،"اگر سر خود را در آب فرو ببرم، اصلا غرق نخواهم شد و حس خوبی به من منتقل می شود".

همچنین این روش درمانی می تواند به نگرانی های کلی تر نظیر تنگناهراسی در اعماق آب نیز کمک کند. یکی از بهترین روش های از بین بردن احساس ترس و نگرانی، انجام جلسات درمانی هیپنوتیزم پیش از شروع فرآیند یادگیری اصول غواصی می باشد. همچنین از این طریق روش های آرام سازی ذهن را نیز فرا می گیرید تا بتوانید بر هراس خود از غواصی غلبه کنید.  

2. تمرین تصویرسازی

بسیاری از ورزشکار های حرفه ای، مدیران بازرگانی موفق و دیگر افراد پیروز از روش تمرین تصویرسازی استفاده می کنند.  این روش ساده ذهن را قادر می سازد تا مهارت های نوین را یاد بگیرد و با استفاده از شیوه تصویرسازی یا تجسم سازی، موفقیتی را در ذهن شخص پدیدار آورد. برای نمونه در ورزش غواصی می توان بر ترس از، برداشتن ماسک از روی صورت در محیط زیر آب غلبه کرد. برای تحقق این هدف شخص بایستی این موقعیت را در ذهن خود با آرامش کامل به تصویر بکشد. این تمرین را چندین بار انجام دهید تا جایی که ذهن شما یاد بگیرد که چگونه با آ رامش و بدون ترس بتوانید ماسک را از روی صورتتان بردارید. قابل ذکر است که تمرین تصویرسازی و تجسم سازی را می توانید بدون دریافت کمک از طرف کسی در شرایط ها و مکان های متفاوت از جمله در منزل، هنگام دویدن و یا پیاده روی، مدیتیشن (درون پویی یا فنون تساط بر ذهن) و یا در هر زمان دیگری انجام دهید. مطالعه منابع و کتاب های ارزشمند با مضمون تصویرسازی می تواند به شما در انتخاب بهترین رویکرد کمک کند.

3.  زیر نظر یک مربی حرفه ای آموزش ببینید

زمانی که برای شرکت در دوره های یادگیری غواصی به ویژه جلسه مربوط به نحوه شیرجه زدن در آب، گام اول را بر می دارید به خاطر داشته باشید که داشتن یک مربی حرفه ای بسیار ضروری است. منظور از یک مربی خوب و حرفه ای کسی است که مهربان باشد، سبک و محتوای آموزش او در راستای خواسته ها و نیازهای شاگردانش باشد و همچنین شرایطی را فراهم آورد تا شاگردانش بتوانند به راحتی و با آرامش خاطراحساسات شخصی و ترس خودشان را با او در میان بگذارند. در سرتاسر دنیا مراکز بسیاری برای آموزش غواصی وجود دارد که دارای شیوه های متفاوت آموزش و مربیانی در سطوح مختلف می باشند. به خوبی بررسی کنید تا مربی دلخواهتان را پیدا کنید. به یاد داشته باشید که یادگیری گروهی بهترین انتخاب نیست مخصوصا برای یادگیری اصول عملی در محیط آب های باز؛ بلکه بایستی در این مرحله آموزش به صورت فردی انجام گیرد.

4. تمرین مهارت هایی که آموزش دیده اید

همانطور که از عنوان آن پیداست، تمرین کردن نه تنها مختص غواص های مبتدی می باشد، بلکه غواص های حرفه ای نیز بایستی همیشه تمرین ها را در برنامه خود داشته باشند. انجام تمرینات به طور منظم یکی از بهترین روش های مدیریت ذهن در هنگام رویارویی با ترس ها و نگرانی ها می باشد، هرچند که غواص های با تجربه و حرفه ای فکر می کنند که به مرور این تمرین ها نیازی ندارند. باید توجه داشت که احساس رضایت کاذب از خود و بیش از حد خطرناک است چرا که نه تنها منجر به بروز مجدد ترس در شما می شود بدون اینکه حتی متوجه شوید، بلکه حتی ممکن است حادثه ساز گردد. غواصی که موفق می شود بر ترس خود غلبه کند و با آن کنار بیاید، بایستی گاهی اوقات این روند تمرینی را تکرار کند. معمولا شخص غواص باید خود را در شرایطی قرار دهد که بتواند دانش و مهارتش را به روزرسانی کند و توسعه دهد. با به دست آوردن تجربه بیشتر در طی زمان، ذهن می پذیرد که چیزی برای بروز ترس در موقعیت های مختلف وجود ندارد. و در واقع این بدن انسان است که حافظه را برای مهارت هایی حفظ می کند که بتواند با خیال راحت با ترس مقابله کند.

5. پذیرش راهکار های قبل  

کنترل و غلبه بر ترس و اظطراب هنگام غواصی نیازمند مرور زمان و تلاش است. اگر شما که این مطلب را می خوانید شخصی هستید که دچار چنین ترس و اضطرابی هستید، بهتر است به خاطر داشته باشید که پذیرش و انجام تمام روش های مذکور در بالا نیاز به صبر، شکیبایی و مهم تر اینکه به گذر زمان نیاز دارید تا به مرحله ای برسید که در اعماق آب احساس راحتی داشته باشید. سعی کنید تا سطح اضطراب و ترس را در خود به حداقل ممکن برسانید و این هدف تنها با پذیرفتن موانع موجود در مسیرتان و غلبه بر آنها میسّر می شود؛به بیان دیگر، نیل به این هدف تنها با پذیرش دو کلیدواژه ی مهم یعنی "گذر زمان" و "صبوری" امکان پذیر خواهد بود و قطعا به موفقیت های بزرگی دست خواهید یافت. یک نکته مهم دیگر وجود دارد و آن اینکه گاهی شرایطی یا روزهایی پیش می آید که غواصی حتی برای غواص های حرفه ای نیز امکان پذیر یا بهتر است بگوییم خوشایند نخواهد بود چرا که ممکن است اضطراب های قدیمی باز در شما پدیدار شود. در این شرایط بهتر است از قانون طلایی پیروی و آن را برای خود یادآوری کنید – قانون مبنی بر اینکه گاهی اگر عملیات غواصی لغو شود هیچ اشکالی ندارد، به هر دلیل یا در هر زمان. و به این معناست که اگر شما به هر دلیلی در شرایط خوبی برای انجام غواصی نبودید، روز دیگری با شرایطی عالی را امتحان کنید.